[...] w porównaniu z 0,6 g na tydzień w grupie kontrolnej. GISSI. Badanie zostało zaprojektowane w celu zbadania niezależnych i połączonych skutków stosowania oleju z ryb oraz witaminy E (300 mg dziennie) na zachorowalność i śmiertelność po zawale serca. Pacjenci otrzymujący 1 g dziennie oleju rybiego (0,85 do 0,88 mg EPA + DHA) byli narażeni na [...]
W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]
[...] dodatku soli oraz posiadające łupinki. Podsumowując Pistacje mogą stanowić smaczną przekąskę, jak również ciekawy dodatek do przygotowania wielu dań. Pistacje są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Znajdziemy w nich sporo tłuszczów jednonienasyconych, witamin z grupy B – zwłaszcza witaminy B6 oraz tiaminy, żelaza, kwasu foliowego, miedzi i manganu.
Zapalenie oskrzeli jest stanem zapalnym lub obrzękiem błony śluzowej oskrzeli. Oskrzela to kanały doprowadzające powietrze do i z płuc. Osoby z zapaleniem oskrzeli doświadczają trudności w oddychaniu. W ich drogach oddechowych zalegają śluz i flegma. Dostępnych jest kilka metod leczenia, w tym wiele domowych środków na łagodzenie zapalenia [...]
Dość często możemy spotkać się z opiniami osób trenujących odnośnie do tego, że ich skóra nie jest idealna, a problemy związane z pojawiającymi się zmianami, nasilają się. Cynk Jako ostatni element układanki jest istotnym pierwiastkiem, wspomagającym funkcjonowanie całego organizmu. Jego działanie wspiera budowę skóry, włosów i paznokci, [...]
Okres jesienno-zimowy jest znakomitą okazją do tego, aby szybko złapać infekcję górnych dróg oddechowych czy też wystawić organizm na ryzyko osłabienia odporności. Jest to powiązane ze spadkiem temperatury, zmienną aurą pogodową i niedostosowaniem ubioru do panujących warunków poza domem. Wymienione czynniki sprawiają, że nasz organizm musi [...]
Stosowanie witaminy C w postaci suplementacji jako uzupełnienie źródeł pokarmowych, stało się dla wielu osób codzienną rutyną. Dzieje się to najczęściej wtedy, gdy mamy na myśli wspieranie naszej odporności. I słusznie - powinniśmy dbać o spożywanie właściwej ilości witaminy C. Wyniki i podsumowanie Zarówno w połowie badania, jak i na jego końcu, [...]
Poziom witaminy D w organizmie można podnieść na wiele sposobów. Kiedy jednak dojdzie już do niedoboru tej niezbędnej substancji odżywczej, niektóre sposoby mogą się okazać niewystarczające. Warto wtedy wiedzieć, które źródła witaminy D są najskuteczniejsze w hamowaniu zaburzeń wynikających z niedoboru i wybrać opcję, która będzie sprzyjała [...]
[...] 2200 mg. Grupa trzecia natomiast spożywała codziennie rano w formie napoju kombinację: 2200 mg l-winianu-l-karnityny, 3000 mg kreatyny, 2000 mg leucyny i 400 jm witaminy D3. Wyniki Okazuje się, że połączenie kreatyny, karnityny, leucyny i witaminy D3 przyczyniło się do wzrostu czystej masy mięśniowej o ponad 1 kg w porównaniu do [...]
Melatonina jest hormonem, który w suplementacji stosowany jest do walki z bezsennością i innymi zaburzeniami, które wpływają na jakość snu. Znajduje ona swoje zastosowanie u osób w wieku starszym, jak i u osób młodych, które mają problemy ze snem ze względu np. na stres czy zmianę stref czasowych podczas podróży. Co warto zapamiętać? Melatonina [...]
[...] tłuszczu. Z tego powodu warto wzbogacić swoją dietę o naturalne termogeniki, które poza efektem TEF zazwyczaj idą w parze ze związkami takimi jak antyoksydanty czy witaminy. Jeżeli jednak ciężko nam wprowadzić te składniki do naszej diety, warto pokusić się o suplementację produktami, takimi jak l-karnityna czy l-tyrozyna dobrej [...]
[...] stawy i skórę - badanie naukowe Naukowcy postanowili sprawdzić hipotezę, że codzienna doustna suplementacja płynnym nutraceutykiem zawierającym hydrolizowany kolagen rybi, witaminy, przeciwutleniacze i inne składniki aktywne może poprawić strukturę i elastyczność skóry, a ponadto wykazywać działanie ochronnie na stawy. Randomizowane, [...]
[...] wzrosła minimalnie, siła w zginaniu nóg wzrosła minimalnie, gęstość mineralna w odcinku lędźwiowym kręgosłupa była większa, niż w grupie testosteronu oraz anastrazolu (wpływ witaminy D oraz wapnia). Zmiany w grupie placebo można tłumaczyć tym, iż wszyscy uczestnicy otrzymywali codziennie 1.5 g wapnia (calcium) oraz 600 IU witaminy D. Zarówno [...]
Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]
[...] właściwościami jest jednym z najpopularniejszych wyborów w kontekście stosowania preparatów „na przeziębienie”. Istnieją przesłanki, że stosowanie dodatkowej podaży tej witaminy przekraczającej szacowane zapotrzebowanie mogą w pewnym stopniu skracać czas trwania przeziębienia. Z pewnością warto dbać o wysoki poziom podaży zwłaszcza w czasie [...]
Szczególną uwagę na wysokość podaży witaminy C w codziennej diecie zwraca się w okresach jesiennym i wiosennym, kiedy to organizm w największym stopniu narażony jest na przeziębienia. Zarówno sama, jak i w połączeniu z substancjami synergicznymi zapewnia ona bowiem wzmocnienie ochrony antyoksydacyjnej, co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie [...]
Niepłodność to choroba charakteryzująca się brakiem ciąży po 12 miesiącach regularnego współżycia bez zabezpieczenia. Szacuje się, że dotyka od 8 do 12% par w wieku rozrodczym na całym świecie. Stwierdzono, że problemy mogą dotykać obu stron, ale mężczyźni mogą odpowiadać za 50% przypadków. Panowie na dopingu Osoby, które wiele lat nadużywały [...]
[...] na preparaty z dodatkiem związków pochodzących z cytrusów, dzikiej róży, czy aceroli oraz preparaty z kwasem askorbinowym w liposomalnych „otoczkach”. Chociaż biodostępność witaminy C z tych preparatów może się różnić, to najprawdopodobniej różnice te nie mają przełożenia klinicznego, tj. obie formy skutecznie mogą hamować i odwracać niedobory. [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]
[...] chromatografię cieczową, wyniosła 1100 mg w jednym napoju CPO. Porcja napoju dostarczała mniej niż 9 mg potasu i 0,3 mg magnezu. Napój placebo zawierał taką samą ilość witaminy C, substancji zakwaszającej i słodzika, ale nie zawierał CPO. Jedna butelka była podawana codziennie przed snem przez 8 tygodni. Naukowcy zbadali stan skóry, w tym [...]